MOCHI
Gdy mówimy o Japonii pierwsza potraw która przychoodzi nam na myśl to sushi. Ja dzisiaj przybliżę wam przekąskę jaką jest mochi. Mochi to tradycyjne japońskie kluski/ciastka robione z klejącego ryżu, ale także z mochiko, czyli mąki ryżowej. Wykonuje się je podczas tradycyjnej ceremonii, która nazywa się mochitsuki, kiedy ciasto ryżowe ubijane jest w wielkim drewnianym lub kamiennym moździerzu specjalnym drewnianym ubijakiem, a następnie formowane w różne kształty, często – spłaszczonych kulek.
W Japonii mochi robione jest za pomocą gotowania na parze. Ja daje wam przepis na wykonanie je w mikrofalówce.
Składniki:
Sposób wykonania:
Wymieszaj w misce mąkę shiratamako i cukier, dodaj wodę i ponownie dokładnie zamieszaj. Przykryj miskę folią (tak, żeby niezbyt dokładnie przylegała), włóż do mikrofalówki na 1 minutę (1100 W). Następnie wyjmij i wymieszaj. Przykryj ponownie i znów włóż do mikrofalówki na 1 minutę. Wymieszaj kolejny raz, przykryj i trzeci raz włóż do mikrofalówki – tym razem na 30 sekund. Kolor mochi powinien się zmienić z białego na prawie przezroczysty.