kuchnia świata

MOCHI

Gdy mówimy o Japonii pierwsza potraw która przychoodzi nam na myśl to sushi. Ja dzisiaj przybliżę wam przekąskę jaką jest mochi. Mochi to  tradycyjne japońskie kluski/ciastka robione z klejącego ryżu, ale także z mochiko, czyli mąki ryżowej. Wykonuje się je podczas tradycyjnej ceremonii, która nazywa się mochitsuki, kiedy ciasto ryżowe ubijane jest w wielkim drewnianym lub kamiennym moździerzu specjalnym drewnianym ubijakiem, a następnie formowane w różne kształty, często – spłaszczonych kulek.

W Japonii mochi robione jest za pomocą gotowania na parze. Ja daje wam przepis na wykonanie je w mikrofalówce. 

Składniki:

 

  • 100 g mąki z ryżu kleistego (shiratamako) lub 115 g mąki Mochiko
  • 180 ml wody
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • Szklanka pasty anko (zamiennie lody lub owoce: truskawki, brzoskwinie, mandarynki lub pomarańcze. W zasadzie wszystko, co lubisz możesz zawinąć mochi)

Sposób wykonania:

Wymieszaj w misce mąkę shiratamako i cukier, dodaj wodę i ponownie dokładnie zamieszaj. Przykryj miskę folią (tak, żeby niezbyt dokładnie przylegała), włóż do mikrofalówki na 1 minutę (1100 W). Następnie wyjmij i wymieszaj. Przykryj ponownie i znów włóż do mikrofalówki na 1 minutę. Wymieszaj kolejny raz, przykryj i trzeci raz włóż do mikrofalówki – tym razem na 30 sekund. Kolor mochi powinien się zmienić z białego na prawie przezroczysty.

 Czemu mówią na Jimina mochi? Co to jest | ask.fm/BTSPoland



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl