kuchnia świata

ŻABIE UDKA
Żabie udka na stałe wpisały się do karty menu jako luksusowa przystawka podawana w najlepszych francuskich restauracjach. Może nazwa i to, że mięso pochodzi od żaby przed którą duża część z nas ma lęk, dobrze przyprawione smakuje wyśmmienicie i jest potrawą wartą sprubowania.

Składniki:

– żabie udka
– mąka do obtoczenia
– olej lub oliwa do smażenia
– sól, pieprz
– do podania: cząstki cytryny, sałaty

Sposób wykonania:

Jeśli używasz żabich udek które były mrożone, powinieneś je najpierw rozmrozić i umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć. Dopraw mięso solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące pszennej. Tak przygotowane udka smaż na patelni (na oleju rożlinnym lub oliwie do smażenia) przez 10-12 minut, obracając je aby przyrumieniły się z każdej strony. Po smażeniu żabie udka będą miały delikatnie i miękkie mięso. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiący efekt wstaw usmażone udka jeszcze na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180-190 st C. Podawaj z cząstkami cytryny i sałatą.PIECZONE ŻABIE UDKA + FILMIK - Kulinarne Fantazje Marioli



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl