\EMPANADAS
Zapiekane w piecu pierogi to bodajże najpopularniejsza argentyńska przekąska. Empanadas mogą być nadziewane najróżniejszymi farszami, wśród nich wyróżnić można te z mięsem, z serem i pomidorami, z kukurydzą czy z szynką i serem i właściwie każdy argentyński region ma swoje najbardziej typowe empanadas.
Składniki na ciasto:
-2 szklanki mąki pszennej
-1 jajko
-pół szklanki gorącej wody
-łużeczka soli
-4 łyżki oleju
Składniki na farsz:
-30 dag wieprzowiny
-warzywa mrożone
-1łyżeczka chili
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki margaryny
-sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
-2 pomidory
-1 łyka koncentratu pomidorowego
-oregano
-pieprz czarny
-chili
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy olej, jajko i sól, siekamy. Powoli dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na grubość ok. 2- 3 mm i wycinamy nożem krążki o średnicy ok. 13 cm (użyłam do tego miseczki). Mięso mielone smażymy wraz z 1/2 mrożonej mieszanki meksykańskiej na margarynie. Drugą połowę podsmażamy bez dodatku tłuszczu. Usmażone mięso wraz z warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do zmielonych składników dodajemy resztę mrożonek podpieczonych (do miękkości). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także podaną ilością chili, papryki ostrej oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Ilość można zmniejszyć - w zależności od efektów jakie chcemy uzyskać. Na wycięte krążki nakładamy farsz. Pierożki mocno zlepiamy, tak by nie rozeszły się w trakcie pieczenia. Rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pierożki (ja smażyłam po 2). Obracamy co jakiś czas by równomiernie się przyrumieniły. Wyciągamy kiedy są mocno przyrumienione. Sos: Z pomidorów usuwamy szypułki wraz z białą częścią. Kroimy na małe kosteczki, dodajemy przecier i przyprawy. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy aż do momentu wyparowania wody z pomidora. Podajemy w osobnym naczyniu do namaczania, bądź polewamy po pierożkac