kuchnia świata

\EMPANADAS

Zapiekane w piecu pierogi to bodajże najpopularniejsza argentyńska przekąska. Empanadas mogą być nadziewane najróżniejszymi farszami, wśród nich wyróżnić można te z mięsem, z serem i pomidorami, z kukurydzą czy z szynką i serem i właściwie każdy argentyński region ma swoje najbardziej typowe empanadas.

Składniki na ciasto:

-2 szklanki mąki pszennej

-1 jajko

-pół szklanki gorącej wody

-łużeczka soli

-4 łyżki oleju

Składniki na farsz:

-30 dag wieprzowiny

-warzywa mrożone

-1łyżeczka chili

-2 ząbki czosnku

-2 łyżki margaryny

-sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:

-2 pomidory

-1 łyka koncentratu pomidorowego

-oregano

-pieprz czarny

-chili

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy olej, jajko i sól, siekamy. Powoli dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na grubość ok. 2- 3 mm i wycinamy nożem krążki o średnicy ok. 13 cm (użyłam do tego miseczki). Mięso mielone smażymy wraz z 1/2 mrożonej mieszanki meksykańskiej na margarynie. Drugą połowę podsmażamy bez dodatku tłuszczu. Usmażone mięso wraz z warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do zmielonych składników dodajemy resztę mrożonek podpieczonych (do miękkości). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także podaną ilością chili, papryki ostrej oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Ilość można zmniejszyć - w zależności od efektów jakie chcemy uzyskać. Na wycięte krążki nakładamy farsz. Pierożki mocno zlepiamy, tak by nie rozeszły się w trakcie pieczenia. Rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pierożki (ja smażyłam po 2). Obracamy co jakiś czas by równomiernie się przyrumieniły. Wyciągamy kiedy są mocno przyrumienione. Sos: Z pomidorów usuwamy szypułki wraz z białą częścią. Kroimy na małe kosteczki, dodajemy przecier i przyprawy. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy aż do momentu wyparowania wody z pomidora. Podajemy w osobnym naczyniu do namaczania, bądź polewamy po pierożkacPieczone pierożki empanadas z pikantną wołowiną - Blog Ale Meksyk!


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl